Feliratkozás hírlevélre

Ellenőrző kód :

Hírlevelünkben beszámolunk a legfontosabb ökológiai lábnyom kutatásokról, a fenntarthatósági jelentésekről, hazai és nemzetközi trendekről. Hírleveleink ITT olvashatók.

Tagságok

Global Footprint Network

A Global Footprint Network elnevezésű nemzetközi szervezetet 2003-ban alapították, ökológiai lábnyom számítással foglalkozó tekintélyes kutatókból és tudománypolitikai tanácsadókból álló
amerikai testület.

A Global Footprint Network tagság számos előnyt és lehetőséget nyújt partnereinek. Egyrészt lehetővé teszi a világ vezető fenntarthatósággal foglalkozó tudósaival való együttműködést, másrészt hozzáférést biztosít a legújabb ökológiai lábnyom számítási módszerekhez.

Global Compact

A Global Compact-ot Kofi Annan ENSZ főtitkár hívta életre 1999-ben, arra bíztatva a vállalkozásokat, hogy környezetvédelmi és társadalmi célok érdekében legyenek stratégiai partnerei az önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, helyi közösségeknek.

A kezdeményezés 2005-ben indult el Magyarországon is. A Global Compact célja, hogy társadalmilag felelős magatartással, a vállalkozások és munkáltatók részeseivé váljanak a társadalmi kihívások megoldásának. Így az üzleti szféra összehangolt erőforrásokkal segítheti az önkormányzatokat, szociális partnereket a közös célok megvalósítása érdekében.

2013-2014-ben kiemelt támogatónk

Nemzeti Együttműködési Alap

www.nea.hu

Civiljutub - a civil videómegosztásért
www.civiljutub.hu

Goodwill PR és Kommunikációs Ügynökség
www.goodwill-pr.hu

Győr Város Önkormányzata
www.gyor.hu

Győr 2000 Idegenforgalmi Közalapítvány
www.gyortourism.hu

Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium
www.kautz.hu

Pafi.hu - Pályázatfigyelő
www.pafi.hu

Széchenyi István Egyetem

Fenntarthatósági Füzetek

Az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület 2013 nyarán vette át a CG & Partners Kft-től az oktatási segédanyagként készített Fenntarthatósági Füzetek kiadványsorozatának kiadását. A korábbi kiadványok átemelésre kerültek a IFF Egyesület honlapjára, a jövőben megjelenő számok pedig már csak innen lesznek elérhetőek.

A Fenntarthatóság Füzetek a téma iránt érdeklődő olvasók, valamint a felsőoktatásban résztvevő hallgatók környezettudatos gondolkodásra nevelését és ebben a témában történő színvonalas oktatását szolgálja. A kiadványok piaci forgalomba nem kerülnek, jövedelemszerző célt nem szolgálnak.

Fenntarthatósági Füzetek 14 - A zöld ötven árnyalata

A kiadvány kizárólag felnőtt olvasóink számára készült a manapság nagyon népszerű erotikus regény elemein végighaladva.

Fenntarthatósági Füzetek XIV. - A zöld ötven árnyalata

Fenntarthatósági Füzetek 13 - A természet reflexe

Nemcsak a tudomány megszállottjait foglalkoztatják a természeti csapások, hanem a filmes világ alkotóit is. Azoknak ajánljuk a füzetet, akik kíváncsiak rá, mennyire lehet jó múzsája a filmeseknek maga a természet, hogyan látja “Hollywood” a természet elemeinek pusztítását. Van különbség a fiktív katasztrófatörténet és a megtörtént események között? Miért próbálnak jövőbe látni, és miért annyira drasztikus a jövőkép, amit mutatnak? Kiadványunk ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Fenntarthatósági Füzetek XIII. - A természet reflexe

Fenntarthatósági Füzetek 12 - Felesleges termékek újragondolva

Az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület által elsőként kiadott Fenntarthatósági Füzet, mely a kiadványsorozat 12. száma újra a felesleges termékek témakörével foglalkozik. A készítők fontosnak találták újonnan rávilágítani a figyelmet a hasztalanul gyártott termékekre, ezek ökológiai lábnyommal való kapcsolatára és akár művészi jellegükre. A gyűjtemény jobbára olyan termékek tárháza, melyek bárhol szembe jöhetnek az emberrel, mégis jól prezentálják az adott feleslegességi kategóriákat. Maguk a termékek és a kategóriákba való besorolás szubjektív, a készítők véleményét tükrözi. Így vitatható, hogy egyes termékek kinek hova tartoznak, s feleslegesnek számítanak-e egyáltalán. S pont ez az, amit a készítők kiadványukkal el szeretnének érni: elgondolkodtatni az embereket, hogy a számos termék és szolgáltatás közül melyeket vásárolják meg vagy veszik igénybe valós szükségletkielégítés nélkül.

Fenntarthatósági Füzetek 12 - Felesleges termékek újragondolva

Fenntarthatósági Füzetek XI. - Környezetszennyezés a lapokon és a filmvásznon

A Fenntarthatósági Füzetek 11. kiadványa könnyedebb témában dolgozza fel a környezetszennyezés problémáját. A publikáció ugyanis olyan irodalmi és filmművészeti alkotások gyűjteménye, melyekben a környezetpusztítás és annak következményei hangsúlyosan szerepelnek. A kiadványban mintegy 50 mű szerepel, melyek közül a legjobb 10 kerül részletesebb mutatásra. Az összegyűjtött művek elolvasására és megnézésre megfelelő lehet a közelgő ünnepi időszak.

Fenntarthatósági Füzetek XI. - Környezetszennyezés a lapokon és a filmvásznon

Fenntarthatósági Füzetek X. - Környezetvédelmi játékgyűjtemény

A Fenntarthatósági Füzet 10. száma a környezetvédelmi játékok gyűjteménye. A válogatásban csak online módon elérhető, ingyenes játékok szerepelnek, melyek alkalmazása közben a játékosok elsajátíthatják a fenntarthatóság alapelveit. A gyűjtemény sajátossága, hogy nemcsak a játékok alapinformációit tartalmazza (név, elérhetőség, üzemeltető-fejlesztő), hanem a tesztelők tapasztalatait és véleményét is, ami jelentős segítséget nyújthat a játékok jövőbeli kipróbálóknak.

Fenntarthatósági Füzetek X. - Környezetvédelmi játékgyűjtemény

Fenntarthatósági Füzetek különszám - Összefoglaló

A Fenntarthatósági Füzetek sorozat korábban megjelent kiadványait gyűjti össze a Fenntarthatósági Füzetek különszáma. Bemutatásra kerülnek a fenntartható fejlődés gyakorlati, mindennapos megnyilvánulásai, úgymint a felesleges termékek, a felelős vásárlói magatartás, a vállalati felelősség, a társadalom- és környezettudatos felelősségvállaló (CSR) filozófia, valamint az új, alternatív közgazdaságtani fogalmak is, mint például az ökológiai lábnyom.

Fenntarthatósági Füzetek különszám - Fenntarthatóságról röviden - az eddigi Fenntarthatósági Füzeteink összefoglalója

A kiadvány elérhető angol nyelven is.
This issue can be found amongst our publications, and can be downloaded from the following site:
Sustainability Brochures special issue - Summary of Sustainability Brochures

Fenntarthatósági Füzetek IX. -
Nemzeti szintű ökológiai lábnyom számítás adatbázisának összemérhetősége és megbízhatósága

Az ökológiai lábnyom nemzeti szintű alkalmazásának megbízhatóságát vizsgálja a 9. Fenntarthatósági Füzet. A Föld ember általi terhelésének kimutatására ez az alternatív mutató a legalkalmasabb, melynek számítása jól strukturált és könnyen megérthető elméleten alapszik, ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy mesterséges korlátok közé szorított területi egységek esetén is értelmezhetők-e a mutató alkotórészei.

Fenntarthatósági Füzetek VIII.-Kína ökológiai lábnyoma

Kína területi differenciáltságából fakadóan, eltérően alakul az ország ökológiai lábnyoma régiós és tartományi szinten. Az ökológiai lábnyom, biológiai kapacitás, GDP közötti összefüggéseket a Fenntarthatósági Füzetek nyolcadik száma különféle elemzőmódszerek segítségével szemlélteti. Kína jelenlegi ökológiai lábnyoma 2,7 globális hektárt tesz ki egy főre kivetítve, ami az összlakosságot figyelembe véve 3 618 millió globális hektárnak felel meg országos szinten. Ahhoz, hogy Kína fogyasztását teljes mértékben biztosítani lehessen, két Dél-Amerika méretű kontinensre lenne szükség, ami megegyezik a Hold felszínével.

Fenntarthatósági Füzetek VIII.-Kína ökológiai lábnyoma

Fenntarthatósági Füzetek VII. - Vállalati méret és felelősség

A vállalatok, a gazdasági élet résztvevőiként munkát adnak, erőforrásokat használnak fel, hulladékot termelnek, kötelezettségeket vállalnak és jogokat szereznek, ezáltal hatással vannak környezetükre. Mára a nagyvállalkozások sokszor egy város lakosságával egyenlő számú alkalmazottal rendelkeznek, és éves árbevételük meghaladja egyes országok éves GDP-jét, így nem lehet kérdés, hogy a társadalom érdekeit is figyelem bevevő, felelős magatartást kell folytatniuk. A vállalati felelősség csak a méret kérdése lenne? A Fenntarthatósági Füzetek hetedik száma erre a kérdésre próbál választ adni.

Fenntarthatósági Füzetek VII. - Vállalati méret és felelősség

Fenntarthatósági Füzetek VI. - Felesleges termékek vs. tudatos vásárlás

A Fenntarthatósági Füzetek kiadványsorozat hatodik száma a felelős vásárlással, a felesleges termékekkel és a hagyományos piacokon túlmutató cseremegoldásokkal foglalkozik. A környezet iránti felelősség ugyanis nemcsak a termelő, hanem a fogyasztó oldaláról is megközelíthető. Felesleges termékekkel számos helyen találkozhatunk, de karácsony környékén érik el csúcspontjukat, főleg a túlcsomagolás terén. A hagyományos fogyasztói struktúrákon túl a csere számos fajtája létezik, ilyenek többek között a kaláka, mely két ember közti közvetlen cserét fejez ki vagy ennek továbbfejlesztett változata, a kaláka kör, de ide sorolhatjuk például a freegan életformát is, melynek követői a fogyasztói társadalom pazarlása ellen tiltakoznak.

Fenntarthatósági Füzetek VI. - Felesleges termékek vs. tudatos vásárlás

Fenntarthatósági Füzetek V. - Elektronikus ökológiai és karbonlábnyom kalkulátorok

A Fenntarthatósági Füzetek ötödik száma az interneten is megtalálható elektronikus ökológiai lábnyom- és karbonlábnyom kalkulátorokat gyűjti össze. Ezeknek a szerepe azért fontos, mert segítségükkel sokkal gyorsabban és egyszerűbben kiszámolhatjuk saját magunk vagy akár vállalkozásunk ökolábnyomát és széndioxid-kibocsátását. Kiadványunkban magyar és idegen nyelvű (angol) kalkulátorok egyaránt megtalálhatóak. A speciális kalkulátorokon belül többek között esküvői, vásárlási kalkulátor szerepel, de Happy Planet Indexünk (HPI) kiszámolására is lehetőség nyílik.

Fenntarthatósági Füzetek különszám - Győr ökológiai lábnyoma

Fenntarthatósági Füzetek kiadványsorozatunk különszáma az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület és a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium által véghezvitt győri ökolábnyom számítás kutatási összefoglalója alapján készült. A kiadványban bemutatásra kerül a számítás folyamata a kezdeti irodalomkutatástól, adatgyűjtéstől a végeredmények prezentálásáig, a javaslatok tételéig. Győr ökolábnyomán túl kiszámításra került a győri Széchenyi István Egyetem ökológiai lábnyoma is, mely szintén megtalálható különszámunkban.

Fenntarthatósági Füzetek különszám - Győr ökológiai lábnyoma

Fenntarthatósági Füzetek IV. - Munkahelyi egészségfejlesztés a CSR tükrében

A negyedik Fenntarthatósági Füzet az egészségtervek kialakulását, kiemelkedő szerepét mutatja be mind a vállalatok, mind pedig a társadalom, az emberek szempontjából. A kiadvány bevezetéseképpen a vállalati társadalmi felelősségvállalás és különböző vállalati funkcionális területek - marketing, PR, HR - viszonya kerül ismertetésre. Számos gyakorlati példa (például BOP piac) ismertetése után a tanulmány az egészségfejlesztés fontosságát, előnyeit és eszközeit igyekszik bemutatni.

Fenntarthatósági Füzetek IV. - Munkahelyi egészségfejlesztés a CSR tükrében

Fenntarthatósági Füzetek III. - Kutatás az ökológiai lábnyom ismertségéről

A Fenntarthatósági Füzetek harmadik része elsősorban az ökológiai lábnyom ismertségét vizsgálja, ám ezt megelőzően a kutatás az alapvető gazdasági/környezeti mutatók - mint az ISEW, GPI, NEW, MEW, ECO21 - lakosság körében való elterjedtségét, ismertségét is bemutatja. A kérdőíves felmérés, melyen az elemzés alapul, többek között kitér az egyes társadalmi csoportokról alkotott véleményekre, azok környezeti szempontokat figyelembe vevő vagy figyelmen kívül hagyó döntéseire is.

Fenntarthatósági Füzetek III. - Kutatás az ökológiai lábnyom ismertségéről

Fenntarthatósági Füzetek II. - Nem-pénzügyi jelentések kiadásának trendjei

A második Fenntarthatósági Füzet a vállalatok által kiadott nem pénzügyi jelentéseket vizsgálja világszerte. A vizsgálat három szervezet, a Global Reporting Initiative nevű multistakeholder kezdeményezés, a Corporate Register, valamint a magyarországi KÖVET Egyesület a Fenntartható Fejlődésért által összegyűjtött nem-pénzügyi jelentések adatain alapul. A Füzet részletesen bemutatja a világban megfigyelhető trendeket, egyaránt kiemelve a fenntarthatósági jelentések kiadásában élenjáró és a még csak most ébredező szektorokat.

Fenntarthatósági Füzetek II. - Nem-pénzügyi jelentések kiadásának trendjei

Fenntarthatósági Füzetek I. - Ökológiai lábnyom számításának gyakorlata

A kiadványsorozat első része a fenntarthatóság témakörén belül korunk talán egyik legérdekesebb és legtöbb szakmai információt eláruló mérőszáma, az ökológiai lábnyom kiszámításának módszertanából és gyakorlatából mutat be fontosabb lépéseket: egy szervezet, a Best Foot Forward (BFF) néhány tanulmányán keresztül mutatja meg az összefüggéseket, valamint összefoglalja a Personal Stepwise módszerét, és bemutatja London ökológiai lábnyom számításának lépéseit is.

Fenntarthatósági Füzetek I.- Ökológiai lábnyom számításának gyakorlata