Feliratkozás hírlevélre

Ellenőrző kód :

Hírlevelünkben beszámolunk a legfontosabb ökológiai lábnyom kutatásokról, a fenntarthatósági jelentésekről, hazai és nemzetközi trendekről. Hírleveleink ITT olvashatók.


Tagságok

Global Footprint Network

A Global Footprint Network elnevezésű nemzetközi szervezetet 2003-ban alapították, ökológiai lábnyom számítással foglalkozó tekintélyes kutatókból és tudománypolitikai tanácsadókból álló
amerikai testület.

A Global Footprint Network tagság számos előnyt és lehetőséget nyújt partnereinek. Egyrészt lehetővé teszi a világ vezető fenntarthatósággal foglalkozó tudósaival való együttműködést, másrészt hozzáférést biztosít a legújabb ökológiai lábnyom számítási módszerekhez.

Global Compact

A Global Compact-ot Kofi Annan ENSZ főtitkár hívta életre 1999-ben, arra bíztatva a vállalkozásokat, hogy környezetvédelmi és társadalmi célok érdekében legyenek stratégiai partnerei az önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, helyi közösségeknek.A kezdeményezés 2005-ben indult el Magyarországon is. A Global Compact célja, hogy társadalmilag felelős magatartással, a vállalkozások és munkáltatók részeseivé váljanak a társadalmi kihívások megoldásának. Így az üzleti szféra összehangolt erőforrásokkal segítheti az önkormányzatokat, szociális partnereket a közös célok megvalósítása érdekében.


Támogatóink


2013-2014-ben kiemelt támogatónk

Nemzeti Együttműködési Alap

www.nea.hu

Civiljutub - a civil videómegosztásért
www.civiljutub.hu

Goodwill PR és Kommunikációs Ügynökség
www.goodwill-pr.hu

Győr Város Önkormányzata
www.gyor.hu

Győr 2000 Idegenforgalmi Közalapítvány
www.gyortourism.hu

Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium
www.kautz.hu

Pafi.hu - Pályázatfigyelő
www.pafi.hu

Széchenyi István Egyetem
http://uni.sze.hu/

Győri diákok a fenntartható fejlődésért

Győrplusz, 2012. október 12. 

"Győr azért fontos helyszín a projekt (CoDeS - Iskolák és közösségek együttműködése a fenntartható fejlődésért projekt - a szerk.) számára, mert úgynevezett jó gyakorlatként a Hild József Építőipari Szakközépiskola oktatás megoldásai, az oktatást segítő építészeti táborai, illetve a dr. Szigeti Cecília által vezetett ökológiai lábnyom-felmérés is szerepel az esettanulmányok között. Győr városának oktatási projektekben, illetve a fenntarthatósággal kapcsolatban vállalt szerepét a résztvevők mintaértékűnek tekintik, nem véletlen hát, hogy az októberi konferencia helyszíneként épp Győrre esett a választás"

Bővebben


Zöld lábnyomok az iskolában

Kisalföld, 2012. május 15.

Az Enesei Általános Iskola nemrégiben a gyermekek környezettudatos neveléséhez kapott közel négymillió forint támogatást, amely során egy környezetvédelmi napot is szerveztek. A Föld napjához kapcsolódó előadásokat az IFF Egyesület munkatársai tartották, melynek során "többek között minkét tagozat diákjai egy-egy zöld szellemben született filmet néztek meg, majd az alsósok rajzos teszteket töltöttek ki, a felsősök pedig ökológiai lábnyomot mértek."

Bővebben

Jól lakni - Győr ökológiai lábnyoma

Ma & Holnap, 2012. XII. évfolyam 2. szám. 16. oldal

„…Peter Calthorpe azonban a nyomornegyedektől függetlenül is azt hangoztatta már 1985-ben, hogy a város a környezetvédelmi szempontból legjobb emberi településforma. Állítása szerint”minden egy városlakó kisebb földterületet, kevesebb energiát és vizet használ, és kevésbé szennyez, mint az alacsonyabb népsűrűséggel rendelkező területeken élő társai.” Mégis, ha kiszámoljuk például a Krisna-völgy egy főre eső ökológiai lábnyomát, akkor alacsonyabb számot fog mutatni, mint például Győr lakóinak lábnyoma. Lánczi Dániel Csaba számításai szerint a Krisna-völgy ökológiai lábnyoma 1,49 globális hektár/fő (…). Ezzel szemben Győr város a Széchenyi István Egyetem és további intézmények közreműködésével 2010-ben végzett felmérés alapján a győriek ökolábnyoma fejenként 4,33 globális hektár.”

Bővebben


Ökológiai lábnyom pro és kontra

Csutora Mária (2011): Ökológiai lábnyom ökonómiája. Aula kiadó. 13. oldal

"Az ökológiai lábnyom mutatót eredetileg nemzetek szintjére dolgozták ki, később sor került az egyéni ökológiai lábnyom kalkulátorok kidolgozására is (pl. a GFN, a redefining progress vagy a Best Foot Forward lábnyomai). Jóval később indult meg a mutatószám alkalmazása szubnacionális vagy regionális szinten. Magyarországon Szigeti Cecília készített városi szintű ökológiailábnyom-számításokat. A legproblémásabbnak az ökológiai lábnyom vállalati szintű mérése bizonyult, itt a legkevesebb a felhozható példa, és sok esetben az ökológiai lábnyom döntő részét az energiafelhasználás karbonlábnyoma adja, ez pedig kérdésessé teszi, miért nem kizárólag a karbonlábnyomot alkalmazzuk vállalati mutatóként."

Bővebben


Győr Happy Planet Indexe először a Civilek Éjszakáján

Infogyőr.hu, 2011. szeptember 9.

"A Civilek Éjszakája nevű kezdeményezést 2010-ben hívták életre azzal a céllal, hogy a civil szervezetek bemutathassák tevékenységüket az érdeklődőknek. Idén szeptember 10-én (szombaton) két győri civil szervezetnek, az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesületnek és a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiumért Közhasznú Alapítványnak köszönhetően Győr is helyet ad a rendezvénysorozatnak. A két szervezet együttműködése nem újkeletű, hiszen Győr ökológiai lábnyomának kiszámítását is szoros összefogással végezték. A munka folytatásaképpen a napokban zárult le Győr Happy Planet Indexének kutatása, melynek eredményét a Civilek Éjszakáján hozzák nyilvánosságra."

Bővebben

Tábor Dénesfán

Kisalföld, 2011. augusztus 10.

"Dénesfai, ciráki és mihályi gyerekek táboroztak egy héten át a településen a helyi önkormányzat szervezésében. A táborvezető Vas András volt. A gyerekek jártak többek között a Balatonon, kerékpárral kirándultak a nicki műgáthoz, megnézték a ciráki Király-kápolnát, sportoltak és gyalogtúrákon is részt vettek. Játékos előadást hallhattak az ökolábnyom lényegéről. A huszonegy táborozó költségeihez anyagi támogatást nyújtott a győri Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület."

Bővebben

Az IFF Egyesület önkormányzati támogatással végezte el a kutatást

Info Győr.hu, 2011. április 28.

„Győr ökológiai lábnyomának kiszámolását 2010 tavaszán kezdte el az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület és a győri Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiumának hallgatói. Az ökolábnyom számolást a CG & Partners Kutató és Tanácsadó Kft. szakmai irányítása mellett, a Goodwill PR és Kommunikációs Ügynökség kommunikációs támogatásával végezték el. A kutatás nem jöhetett volna létre Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Győr 2000 Idegenforgalmi Közalapítvány támogatása nélkül.” - olvasható többek között a legismertebb regionális honlapon.Győr ökológiai lábnyoma

Nuova Energia.hu, 2011. április 27.

„Győr ökológiai lábnyomának kiszámolását 2010 tavaszán kezdte el az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület és a győri Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiumának hallgatói. Az ökolábnyom számolást a CG & Partners Kutató és Tanácsadó Kft. szakmai irányítása mellett, a Goodwill PR és Kommunikációs Ügynökség kommunikációs támogatásával végezték el. A kutatás nem jöhetett volna létre Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Győr 2000 Idegenforgalmi Közalapítvány támogatása nélkül.” - olvasható többek között a Nuova Energia energiahatékonysággal és környezetvédelemmel foglalkozó honlapján.Nemzetközi tagság és licenc a győri ökolábnyom számításhoz

Hulladéksors, 2010. szeptember 1.

„A Győr ökológiai lábnyom számítását végző Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület is csatlakozott a Global Footprint Network nevű nemzetközi szervezethez és ezzel négyre emelkedett a szervezet magyar tagjainak száma. Az ökolábnyom fontosságát hirdető nemzetközi szervezetnek jelenleg 80 tagja van szerte a világon, a tagok nagy része európai (például Best Foot Forward, Water Footprint Network), de számos jelentős amerikai, ázsiai, ausztráliai és afrikai szervezet is tag. A magyar tagok között találhatjuk a Budapesti Corvinus Egyetemet, a KÖVET Egyesületet a Fenntartható Gazdálkodásért, a Dandelion Környezetvédelmi és Szolgáltató Kft-t, és most már a győri Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület is."

Bővebben


Az ország első városi ökolábnyomáról számol be a napokban indított blog

Élhető Föld, 2010. július 6.

„Győr ökológiai lábnyomának meghatározásával foglalkozik a nemrég indított blog, a www.gyorlabnyom.blogspot.com. Ez a feladat elsőre érdekesnek és változatosnak tűnik, viszont nehézsége abban rejlik, hogy rengeteg adatot kell összegyűjteni és azokkal bonyolult számításokat végezni. Mindezt nehezíti hogy ezidáig ilyet még nem végeztek. Magyarországon ugyanis Győr az első város, amelynek kiszámolják az ökológiai lábnyomát."

Bővebben


Tippelje meg, mekkora Győr ökológiai lábnyoma!

Népszava Online, 2010. július 5.

„Győr ökológiai lábnyomának meghatározása érdekes és változatos feladat, nehézsége abban rejlik, hogy rengeteg adatot kell összegyűjteni és velük sokat kell számolni. És persze abban, hogy olyan utat kell végigjárni, amilyent előtte más még nem tett meg. Akik kíváncsiak erre a különleges vállalkozásra, végigkísérhetik annak lépéseit a szervezők által nemrég elindított gyorlabnyom.blogspot.com címen elérhető blogon. A kutatásban résztvevők tapasztalataikról, a nehézségekről és örömökről egyaránt beszámolnak itt. A látogatók a blogban már most megtippelgetik a végeredményt, azt, hogy szerintük mekkora Győr ökolábnyoma."

Bővebben


Mekkora Győr lábnyoma?

Népszabadság Online, 2010. április 21.

„A városlábnyom-kutatások általános tapasztalata az, hogy az emberiség gyors ütemben éli fel bolygónk tartalékait. A szeptemberre elkészülő győri vizsgálat eredménye képet ad majd a lakosságnak arra, hogy milyen mértékben éli fel a környezetét, s egyúttal arra is figyelmeztet, hogy milyen változtatásokat kell végrehajtani a város ökológiai lábnyomának csökkentése vagy szinten tartása érdekében. A győri vizsgálatokat az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Közhasznú Egyesület végzi. A kutatás kiterjed egyebek között a közlekedésre, az élelmiszer és energiafogyasztásra.”

Bővebben


Kiszámítják Győr ökológiai lábnyomát

HVG Online, 2010. április 14.
Magyar Nemzet Online, 2010. április 14.

„Győr az első magyarországi város, amelynek kiszámítják ökológiai lábnyomát, amelyből kiderül, hogy fogyasztásával a város lakossága mekkora részt használ fel a Föld erőforrásaiból. A fogyasztást ki lehet fejezni az elfogyasztott javak megtermeléséhez szükséges földterület méretével - summázta az ökológiai lábnyom alapgondolatát Szigeti Cecília, a kutatás vezetője, a győri Széchenyi István Egyetem adjunktusa az Magyar Távirati Iroda (MTI) érdeklődésére szerdán."

Bővebben


Először Győrre készülhet el...

Kisalföld, 2010. április 12.
Kisalföld Online, 2010. április 12.
Burkus Zoltán

„Az Európai Bizottság egy átfogó környezetvédelmi index bevezetését szorgalmazza, ennek alapját az ökológiai lábnyom jelenti. Magyarországon először Győrre készülhet el ez a fajta tudományos számítás." - olvasható a Kisalföld április 12-én megjelent számában, melyben további információk találhatók a napokban beindult adatgyűjtéssel kapcsolatosan.

Bővebben


Győr ökológiai lábnyomának kiszámítását kezdte meg az IFF Egyesület

Győri Közélet, 2010. április 3.

„Szeptemberre elkészül Győr ökológiai lábnyoma. A munkát az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület végzi el, a program költsége 1,7 millió forint. Az önkormányzat félmillió forinttal támogatja a felmérést.
Az ökológiai lábnyom megmutatja, hogy az emberek egy csoportja, például városunk lakói mennyit fogyasztanak el a Föld erőforrásaiból. A lábnyom alapgondolata szerint a fogyasztás kifejezhető az elfogyasztott javak megtermeléséhez szükséges földfelszín méretével.
Magyar városnak eddig még nem számolták ki az ökológiai lábnyomát, így ez igazi győri kuriózum lesz. Az eredmény szembesítheti a város lakosságát azzal, milyen mértékben éli fel környezetét, s azzal is, hogy milyen változásokra lenne szükség az ökológiai lábméret csökkentéséhez.”


Kapcsolódó dokumentumok

Élhető Föld - Az ország első városi öko-lábnyom számításáról.pdfÉlhető Föld - Az ország első városi öko-lábnyom számításáról.pdf
Először Győrre készülhet el - Kisalföld.pdfElőször Győrre készülhet el - Kisalföld.pdf
Enesei előadás_Kisalföld_2012.05.15.pdfEnesei előadás_Kisalföld_2012.05.15.pdf
Győri diákok a fenntarthatóságért_2012.10.12_Győrplusz.pdfGyőri diákok a fenntarthatóságért_2012.10.12_Győrplusz.pdf
Hulladéksors - Nemzetközi tagság és licenc a győri ökolábnyom számításhoz.pdfHulladéksors - Nemzetközi tagság és licenc a győri ökolábnyom számításhoz.pdf
Info Győr - Az IFF Egyesület önkormányzati támogatással végezte a kutatást.pdfInfo Győr - Az IFF Egyesület önkormányzati támogatással végezte a kutatást.pdf
Infogyőr - Idén Győr is csatlakozott a Civilek Éjszakájához - 2011.09.05.pdfInfogyőr - Idén Győr is csatlakozott a Civilek Éjszakájához - 2011.09.05.pdf
Jól lakni-Győr ökológiai lábnyoma_Ma&holnap_2012.05.pdfJól lakni-Győr ökológiai lábnyoma_Ma&holnap_2012.05.pdf
Kiszámítják Győr ökológiai lábnyomát - MTI.pdfKiszámítják Győr ökológiai lábnyomát - MTI.pdf
Mekkora Győr lábnyoma - NOL.pdfMekkora Győr lábnyoma - NOL.pdf
Népszava Online - Tippelje meg mekkora Győr ökolábnyoma.pdfNépszava Online - Tippelje meg mekkora Győr ökolábnyoma.pdf
Nuova Energia - Győr ökológiai lábnyoma.pdfNuova Energia - Győr ökológiai lábnyoma.pdf
Tábor Dénesfán.pdfTábor Dénesfán.pdf